Țigla metalică și acoperișul cu lucarnă tip ochi

În România mai sunt foarte puține locuri în care se păstrează acoperișurile cu lucarnă într-un format lenticular, iar unul dintre acestea este Sibiul și împrejurimile sale. Datorită specificității locale acestea au intrat în istorie sub numele de „ochii Sibiului”, iar cei mai cunoscuți astfel de  „ochi”, care mai pot fi văzuți și astăzi, sunt cei ai caselor din centrul istoric al Sibiului. De asemenea, acest detaliu arhitectural poate fi văzut și la casele tradiționale, cu un caracter impunător, cu acoperișuri înclinate, extrem de spectaculoase din punct de vedere estetic.

Tendințele din ultimul timp în ceea ce privește stilurile arhitecturale au arătat că și construcțiile noi au început să adopte tehnicile și influențele tradiționale, inclusiv cele ale lucarnelor istorice de tipul „ochii Sibiului”. O primă ipoteză ar fi aceea că, la acoperișurile caselor vechi se mai găsesc suficiente exemple de astfel de lucarne, foarte bine proporționate, iar starea lor de conservare foarte bună, dacă este să punem la socoteală vechimea, arată că acest tip de tehnică protejează clădirea foarte eficient împotriva intemperiilor vremii.

Povestea lor începe încă din Evul Mediu. Pe atunci, casele și clădirile din oraș erau dispuse în așa fel încât să se apere de invaziile inamice, iar prin acești „ochi” se putea observa totul. Mai mult decât atât, aveau un rol practic, și anume de a asigura ventilația în podurile caselor. Astfel, în foarte multe clădiri vechi aerul circula în acoperișuri doar prin acești ochi. Cu trecere timpului, au devenit „ochii orașului”, un element de arhitectură devenit simbol și integrat pentru totdeauna în poveste unui „oraș-muzeu”, așa cum este considerat Sibiul, un oraș cu mii și mii de ochi care veghează asupra localnicilor și care dau impresia că fiecare clădire este vie și are suflet.

Lucrare realizata cu tigla metalica BALCANIC BILKA - negru RAL 9005 mat

Lucrare realizata cu tigla metalica BALCANIC BILKA – negru RAL 9005 mat

Dacă îți dorești o casă în care să integrezi acest detaliu arhitectural pe acoperiș, atunci acesta poate fi acoperit fără probleme cu țiglă metalică. Vei obține un amestec rafinat între stilul tradițional și cel modern, iar acoperișul tău va fi protejat perfect pentru un timp îndelungat. Mai mult, una dintre caracteristicile importante ale țiglei metalice este că aceasta permite montajul pe suprafețe curbate sau foarte abrupte, așa cum este acoperișul cu lucarnă tip ochi.

Folosind țiglă metalică vei putea pune în evidență și frumusețea clădirii. Țigla metalică este singura soluție de învelitoare care oferă o gamă variată de culori, materiale și formă, astfel încât să se potrivească oricărui tip de construcție și să se integreze cu stilul arhitectural al comunității din care clădirea face parte.

Despre avantajele țiglei metalice și cu reușește aceasta să se adapteze oricărui tip de acoperiș aflați detalii și pe site-ul bilka.ro